Tussen wal en schip
Een aantal jaar geleden is vanuit R75 gesignaleerd dat er een groep hulpbehoevende jongeren binnen de hulpverlening tussen wal en schip valt. Dit betekent dat het bestaande hulpverleningsaanbod ontoereikend is voor de hulpvragen die zij stellen. Jongeren die tussen wal en schip vallen is een groot landelijk probleem; geen huisvesting, geen basisinkomen niet kunnen werken aan een toekomst.
Vanuit dit signaal binnen de gemeente Nijmegen is er een netwerk opgezet met verschillende hulpverleningsorganisaties binnen Nijmegen. Het doel van dit netwerk is om met elkaar een vangnet te vormen voor iedere jongere binnen de gemeente Nijmegen.
Ontstaan TWES
Vanuit dit netwerk is het casusoverleg TWES 18-/18+ ontstaan. Het casusoverleg TWES 18-/18+ is een overlegtafel die zich richt op jongeren binnen de gemeente Nijmegen, met nadruk op 18 t/m 23 jaar. Het betreft jongeren in ontwikkeling richting zelfstandigheid, maar deze wordt bemoeilijkt door complexiteit op verschillende leefgebieden (‘de big 5’ support, wonen, inkomen, school/werk, zorg/welzijn). Hierdoor bevinden zij zich op het snijvlak van verschillende wetten en vallen vaak tussen wal en schip. Het doel van dit overleg is om de overgang naar zelfstandigheid voor jongeren te versoepelen middels een maatwerkplan en doorbraak te organiseren wanneer nodig. Het TWES casusoverleg 18-/18+ wordt gecoördineerd door R75.
R75
R75 is een uniek samenwerkingsverband tussen Sterker sociaal werk en Entrea. Zij bieden (ambulante) hulp aan jongeren tot 23 jaar die vastlopen of vast dreigen te lopen. Denk hierbij aan multiproblem jongeren, tienermoeders, dak- en thuisloze jongeren. Jaarlijks komen zo’n 200 jongeren bij R75.
Kijk voor meer informatie of aanmelden op de website van R75.