“Het mooiste is als iemand zich weer belangrijk voelt,” zegt Joyce. Samen met Trudy is zij actief in de informele zorg in Bernheze. Zij ondersteunen, samen met vele vrijwilligers, inwoners op uiteenlopende manieren – altijd dichtbij, laagdrempelig en gericht op verbinding.
Verbinden en samenwerken
“In de kern gaat informele zorg over omkijken naar een ander,” zegt Joyce. “Dat zie je terug in de inzet van ouderenadviseurs, buurtbemiddelaars en activiteitenbegeleiders – vrijwilligers die klaarstaan voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” In de dorpen Heesch, Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Vorstenbosch en Loosbroek zetten Joyce en Trudy zich in om hulpvragers, vrijwilligers en organisaties met elkaar te verbinden. Zo ontstaat er een netwerk waarin mensen op elkaar kunnen rekenen.
Trudy vult aan: “Hulpvragen komen binnen via huisartsen, casemanagers dementie, sociaal werkers en inwoners zelf. Mensen weten ons te vinden via de inloopspreekuren en de wegwijzer. We hebben zes inloopspreekuren waar we preventieve vragen filteren en samen kijken hoe we kunnen helpen. Het doel is dat mensen weer meedoen in de maatschappij en zich gezien voelen.”
Ondersteuning voor mantelzorgers
Een belangrijk aspect is mantelzorgondersteuning. De druk op mantelzorgers in Bernheze groeit, en daar speelt informele zorg op in. “We bieden trainingen zoals ‘Zorg de baas’ en zoeken manieren om mantelzorgers te ontlasten,” zegt Joyce . Trudy vult aan: “Daarnaast organiseren we lotgenotengroepen en wandelgroepen in bijvoorbeeld het Bomenpark in Heesch speciaal voor mantelzorgers van mensen met dementie of niet-aangeboren hersenletsel. Ook mensen met hersenproblematiek hebben kunnen meelopen.” Ook jonge mantelzorgers krijgen aandacht. Trudy: “We organiseerden een chocoladeworkshop en bioscoopmiddag. We begonnen met een paar jongeren, inmiddels zijn er ruim zestig in beeld. Veel mensen beseffen niet dat jonge mantelzorgers ook kinderen kunnen zijn die opgroeien met zorgen om of voor ouders.”
Samen preventief in actie
Informele zorg in Bernheze beweegt mee met de behoeften van inwoners. “We werken veel samen met opbouwwerkers, sociaal werkers en vrijwilligersorganisaties. Soms zetten we straatkaarten in om buurtbewoners te mobiliseren,” vertelt Joyce. “Als er iemand is met een hulpvraag, kijken we of een buurman of buurvrouw iets kan betekenen. Het gaat om de verbinding.” Trudy benadrukt: “We zijn geen eiland, we hebben elkaar nodig. Vrijwilligers, mantelzorgers en professionals vullen elkaar aan. Samen zorgen we ervoor dat álle inwoners van Bernheze kunnen blijven meedoen.”