Ondermijning is een groeiend probleem onder jongeren. Wat begint als een onschuldige handeling – zoals het halen van een frietje met extra wisselgeld – kan uiteindelijk leiden tot een patroon van verplichtingen en illegale activiteiten. Francis vertelt hoe zijn team jongeren bewust probeert te maken van de risico’s en hen helpt om weerbaarder te worden.
Hosselaar: een game met impact
Een van de initiatieven die wordt ingezet is ‘Hosselaar The Game’, een interactieve game die jongeren op een laagdrempelige manier inzicht geeft in de wereld van ondermijning. “In de game krijgen jongeren de opdracht om een groep samen te stellen die drugs gaat rondbrengen,” vertelt Francis. Ze moeten kiezen uit verschillende fictieve jongeren, allemaal met een bepaalde kwetsbaarheid. “Dat is vaak een confronterend moment," legt Francis uit. "Ze herkennen zichzelf of vrienden in de situaties en realiseren zich dat zij zelf ook vatbaar kunnen zijn voor manipulatie."
Hosselaar is al op meerdere scholen in Oss gespeeld en wordt enthousiast ontvangen. “Jongeren herkennen hun eigen stad in de game, de bekende hangplekken en routes. Dat maakt het heel realistisch. Het mooie is dat het spel direct leidt tot gesprekken over wat ze in het echt zien gebeuren.” De impact van de game groeit, want steeds meer scholen willen ermee aan de slag. “Het verspreidt zich als een olievlek,” zegt Francis trots.
Het jongerenwerk helpt niet alleen bij bewustwording, maar ook bij concrete vervolgstappen. “We hebben jongeren die dankzij onze gesprekken en ondersteuning hun leven een andere wending hebben gegeven. Jongeren die weer naar school gaan, werk hebben gevonden of gewoon geleerd hebben vaker ‘nee’ te zeggen tegen verleidelijke maar gevaarlijke aanbiedingen." Naast de game wordt er gewerkt met initiatieven zoals het zakgeldproject, waarbij jongeren op een eerlijke manier een kleine vergoeding kunnen verdienen door iets terug te doen voor de wijk. “Zo laten we ze zien dat geld verdienen niet per se via een snelle, gevaarlijke route hoeft.”
Samenwerking als sleutel tot succes
Bij het aanpakken van ondermijning werkt het jongerenwerk nauw samen met andere partijen, zoals de politie en gemeente. “Maar wij zijn vaak de eersten die met jongeren in gesprek gaan,” legt Francis uit. “"Jongeren die onder druk staan, hebben vaak niemand om op terug te vallen. Door een vertrouwensband op te bouwen, kunnen wij hen helpen om uit die situaties te stappen zonder dat ze direct in de problemen komen.”
Francis benadrukt hoe belangrijk vertrouwen is, zowel tussen jongeren en jongerenwerkers als tussen de verschillende instanties. “We worden steeds meer ingezien dat wij juist helpen om een goede oplossing te vinden. Dat vertrouwen groeit, en dat is belangrijk.”
Lessen van het werkfestival
Tijdens het werkfestival van ONS welzijn gaf het jongerenwerk een workshop over ondermijning aan collega’s. “Veel collega’s zagen de signalen wel, maar wisten niet wat ze ermee moesten doen,” vertelt Francis. “Door de workshop hebben we handvatten kunnen bieden en het onderwerp bespreekbaar gemaakt.”
Blik op de toekomst
“We willen ‘The Game Hosselaar’ op nog meer scholen brengen en jongeren nóg weerbaarder maken. Daarnaast is een grote wens dat we meer ruimte en tijd krijgen om op straat en in buurten aanwezig te zijn. Onze aanwezigheid op scholen en in de leefwereld van jongeren is cruciaal," benadrukt Francis. "We willen dat jongeren zich gesteund voelen en weten dat er altijd iemand is die naar hen luistert en hen helpt de juiste keuzes te maken."
Francis is trots op zijn team: "In korte tijd hebben we als jongerenwerkers enorm veel bereikt. We hebben ons niet alleen beter gepositioneerd, maar ook laten zien dat we een volwaardige en betrouwbare partner zijn in de strijd tegen ondermijning. Ons doel is dat jongeren zich sterk genoeg voelen om zelf de juiste keuzes te maken. Daar gaan we keihard voor werken.”