Het belang van samenwerking en vertrouwen - Maashorst

In sociaal werk spelen samenwerking en vertrouwen een belangrijke rol. Doriene van Katwijk, maatschappelijk werker bij ONS welzijn, deelt haar ervaring met een kwetsbaar Indonesisch echtpaar, waarbij ze samen met verschillende partijen tot een passende oplossing kwam.

Persoonlijk en laagdrempelig
"Soms is een formele aanpak niet effectief. Vertrouwen opbouwen zonder direct als professional binnen te stappen, maakte in deze situatie het verschil," zegt Doriene. De samenwerking tussen woningcorporatie, zorgverleners en welzijnsorganisaties bleek doorslaggevend en liet zien hoe laagdrempelige hulp levens kan veranderen.

Het echtpaar, 86 en 76 jaar oud, woonde in een appartement zonder lift en verkeerde in een zorgelijke gezondheidstoestand. "Het huis was zwaar vervuild, overal stonden dozen opgestapeld en de ramen waren zo vies dat je er niet meer doorheen kon kijken," vertelt Doriene. Toen woningcorporatie Area het stel bezocht vanwege renovatieplannen, werden zij geconfronteerd met de ernst van de situatie. De bewoners wilden echter geen hulp accepteren.

Om het echtpaar op een laagdrempelige manier te benaderen, besloot Doriene hen als buurtbewoner te helpen met boodschappen. “Hierdoor kon ik een oogje in het zeil houden en later kijken of ik meer hulp kan bieden vanuit mijn rol bij ONS welzijn.” legt ze uit. Dankzij haar persoonlijke aanpak en het opbouwen van een vertrouwensband konden de eerste stappen gezet worden in het creëren van een veilige en betere leefomgeving voor het stel. In fases werd ondersteuning geregeld, zoals het inschakelen van de huisarts, het regelen van een nieuw appartement en het organiseren van huishoudelijke hulp.

Samenwerking als sleutel tot nieuwe start
De situatie escaleerde toen de man de diagnose prostaatkanker kreeg en zijn vrouw stopte met eten uit angst hem te verliezen. "Toen ik daar aankwam, stond de ambulance voor de deur. Zijn vrouw was dusdanig verzwakt dat ze opgenomen moest worden in het ziekenhuis.". Doriene zorgde ervoor dat de man begeleid werd naar het ziekenhuis en ondersteunde hem in deze emotioneel zware periode. Dankzij de intensieve samenwerking tussen ONS welzijn, Area en de huisarts kon het echtpaar verhuizen naar een betere woonomgeving. "We hebben ze een nieuwe start kunnen geven, en ze hebben nog een half jaar samen een fijne tijd gehad."

Hoewel de man recent overleed, is deze situatie een prachtig voorbeeld van wat er bereikt kan worden als organisaties en individuen samenwerken. Doriene kijkt met een goed gevoel terug: "Het mooiste aan dit werk is dat we écht iets kunnen betekenen. Door samen te werken, konden we een moeilijke situatie ombuigen naar een nieuw begin voor deze mensen."