Praktijkonderzoeken staan in de steigers

Twee collega’s zijn een paar maanden terug met hun masterprogramma gestart. Zij volgen een masteropleiding op het gebied van sociaal werk en voeren tegelijkertijd een onderzoeksproject uit binnen één van de aangesloten organisaties van Lentl. Ze vertellen kort over de voortgang.

Optimale ontwikkeling van kinderen: de kracht van passende hulp vanuit het wijkteam

Jola Veldman is jeugdprofessional bij ONS welzijn. Ze vertelt: “In Oss willen we werken aan een optimale omgeving voor kinderen om op te groeien, een stevige pedagogische basis. Soms heeft een kind of een ouder een vraag over het opgroeien en opvoeden. Dan kan het wenselijk zijn dat een professional samen met ouders en kinderen opzoek gaat naar wat hen hierbij helpt. Vanuit het wijkteam willen we zorgen dat deze vragen beantwoord kunnen worden. Het streven is dat alle hulp voor gezinnen, laagdrempelig en dichtbij te vinden is. Doen wat nodig is en zo licht en zwaar als nodig.”

“Vanuit het Masterprogramma van Lentl voer ik, vanuit ONS welzijn, de komende twee jaar een onderzoek uit om antwoord te krijgen op de vraag: welke ondersteuning kan ONS welzijn bieden vanuit het wijkteam om jeugdigen en gezinnen te ondersteunen bij de optimale ontwikkeling van kinderen?”

Gezondheidsverschillen verkleinen: de sociale basis versterken door middel van bewegen

Esmee van der Linden werkt ook bij ONS welzijn: “Mensen in armoede leven gemiddeld 7-8 jaar korter dan mensen met een gemiddeld of hoog inkomen. Ze lopen ook verhoogd risico op diabetes, longziekten, stress en depressie. De plek waar je geboren wordt, opgroeit, woont en werkt heeft een grote invloed op je gezondheid.”

“Als sociaal werkers zijn wij de spil in het web en werken we dagelijks hard aan de sociale basis in wijken en buurten. De gezondheidsverschillen tussen wijken zijn echter groot. Sinds ik gestart ben met de Master Social Work, kijk ik met een nieuwe blik naar de impact die wij als sociaal werkers maken.”

“Zelf heb ik veel affiniteit met bewegen. Bewegen geef energie, draagt bij aan gevoel van gezondheid en heeft daarnaast ook sociale voordelen. Ik ben benieuwd hoe we bewegen kunnen inzetten om de sociale basis in wijken te versterken en bij te dragen aan het verkleinen van gezondheidsverschillen? Wat vraagt dit van ons als sociaal werkers? Hoe kunnen we hierin samenwerken met andere partijen? En hoe passen we dit praktisch toe?”

Over het masterprogramma

Onze samenleving verandert snel en ingrijpend, en dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor sociaal werkers. Wat precies nodig is en werkt, dat bedenk je niet aan beleidstafels. Je ontdekt het in de praktijk, samen met inwoners. Daarom wil Lentl sociaal werkers toerusten om in hun werk aan de slag te gaan met beroepsontwikkeling en praktijkonderzoek. Over een aantal maanden volgt een nieuwe update over het masterprogramma en de praktijkonderzoeken.