Lentl bouwt brug tussen praktijk en wetenschap

Nieuwe leerstoel versterkt sociaal werk in Nederland

Met de benoeming van Thomas Kampen tot hoogleraar Sociaal Werk aan de Universiteit voor Humanistiek, is er een belangrijke mijlpaal bereikt voor het vakgebied sociaal werk. Arie de Vries is als bestuursvoorzitter van sociaalwerkorganisatie Lentl en van beroepsvereniging BPSW nauw betrokken bij de totstandkoming van deze leerstoel. Hij benadrukt in een gesprek waarom dit zo’n significante stap is.

“Dit is niet alleen een persoonlijke prestatie voor Thomas Kampen, maar ook een erkenning van het belang van sociaal werk in onze samenleving”, zegt De Vries. “Sociaal werkers spelen een cruciale rol in het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken, maar ze krijgen niet altijd de waardering die ze verdienen. Met deze leerstoel kunnen we het vakgebied verder professionaliseren en academisch onderbouwen.”

Spanning tussen beroepsidealen versus beleidsregels

“De rol van sociaal werkers is complex” legt De Vries uit. "Ze bevinden zich vaak in situaties van wat Thomas Kampen ‘gespleten loyaliteit’ noemt. Ze willen enerzijds trouw blijven aan de inwoners die ze ondersteunen, anderzijds moeten ze werken binnen de beperkingen van regels en beleid. Dit kan zorgen voor morele dilemma's die we moeten begrijpen en aanpakken.”

Volgens De Vries is academisch onderzoek niet alleen belangrijk voor het begrijpen van deze dilemma's, maar ook voor het versterken van de professionele autonomie van sociaal werkers. “Het gaat erom dat sociaal werkers goed uitgerust zijn om met deze spanning of dilemma’s om te gaan. Nauwe samenwerking tussen onderzoekers, sociaal werkers en beleidsmakers, waarbij onderzoek wordt vertaald naar handelingsperspectieven voor de praktijk, helpt daarbij”

Historische mijlpaal

Arie de Vries, bestuurder LentlLentl heeft samen met andere partijen, zoals de beroepsvereniging van sociaal werkers (BPSW), het ministerie van VWS en Sociaal Werk Nederland, een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van deze leerstoel. “Ik ben blij met deze mijlpaal, en ook trots” vertelt De Vries: “ik heb me hier al meer dan tien jaar met allerlei partijen hard voor gemaakt. Fijn dat er nu eindelijk een fulltime hoogleraar sociaal werk is. En er ook een academische master sociaal werk komt.”

Lentl heeft eerder de bijzondere leerstoel sociaal werk van prof. dr. Tine van Regenmortel aan Tilburg University mede mogelijk gemaakt. Sinds dit jaar werkt Lentl samen met andere organisaties in de Marie Kamphuis Stichting om de leerstoel van Thomas Kampen evenals de bijzondere leerstoel van prof. dr. Margo Trappenburg aan de Universiteit voor Humanistiek mogelijk te maken.

Vooruitkijken naar de toekomst

Met de leerstoelen en de komst van een academische master in sociaal werk, verwacht De Vries dat het vakgebied verder zal groeien. “We staan aan het begin van een nieuwe fase waarin sociaal werk in Nederland kan uitgroeien tot een volwaardige academische én praktijkdiscipline. De uitdagingen zijn groot, maar mede met de kennis en visie van Thomas Kampen zijn we goed voorbereid om deze aan te gaan."
De toekomst van het sociaal werk ziet er volgens Arie de Vries rooskleurig uit. “Ik ben trots op wat we hebben bereikt en kijk uit naar de verdere samenwerking met Thomas Kampen en de impact die zijn onderzoek zal hebben op ons vakgebied."

Versterken van vakmanschap

Het dichter bij elkaar brengen van onderzoekskennis en de praktijk van sociaal werkers is een onderwerp waar Lentl op meer manieren aan bij wil dragen. De Vries: “we hebben ook een masterbeurs beschikbaar gesteld aan een aantal collega’s. Zij volgen nu een masteropleiding sociaal werk en voeren hun praktijkproject binnen een van de aan Lentl verbonden organisaties uit. We hebben deze studenten ook gekoppeld aan een van onze collega’s, die zelf momenteel promoveert binnen het vakgebied sociaal werk. Zo proberen we op allerlei manieren bij te dragen aan het versterken van vakmanschap, en van ons vak: sociaal werk.”

Arie de Vries sprak mede namens Lentl en de beroepsvereniging van sociaal werkers (BPSW) direct na het uitspreken van de oratie door Thomas Kampen. Zijn speech kun je hier teruglezen. Meer info over de oratie van Thomas Kampen kun je hier lezen.