Zorgvisie heeft twee artikelen gepubliceerd over de interventie 'sociaal arrangeren', waarmee Sterker sociaal werk al enkele jaren succesvol experimenteert. Over hoe dat werkt in de praktijk bij mevrouw Dam (90 jaar) en over waarom - ondanks bewezen succes - opschalen gemakkelijker is gezegd dan gedaan.
Recent ging journalist Bart Kiers van Zorgvisie mee met Marjo Vissers, bestuursvoorzitter van VGZ, op werkbezoek bij Lentl in Nijmegen. Centraal stond het project ‘Sociaal Arrangeren’ waar VGZ al sinds 2021 bij betrokken is.
Wat houdt ‘Sociaal Arrangeren’ in?
De gemeente Nijmegen en VGZ investeren in welzijn (gemeente) en zorg (verzekeraar). Hierdoor kunnen kwetsbare ouderen met geheugenproblemen gemiddeld zeven maanden langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen huis. Dit lukt door een goede samenwerking tussen huisartsenpraktijken (NEO Huisartsenzorg), Buurtzorg Nederland, ZZG zorggroep en de welzijnsorganisatie Sterker sociaal werk (onderdeel van Lentl). Lees elders op onze website meer over Sociaal Arrangeren.
"Ik voel me weer net zo vitaal als voorheen"
Tijdens het werkbezoek brachten Marjo Vissers en Bart Kiers een bezoek aan Coby Dam (90 jaar). Voor de hulp van Sociaal Arrangeur Lucienne Gerats zat mevrouw Dam, die suikerziekte heeft, niet zo lekker in haar vel. Naast haar fysieke klachten “voelde ze zich niet zo goed in haar hoofd”. Bovendien was ze zo somber dat ze euthanasie wilde. Haar huisarts meldde haar aan bij ‘Sociaal Arrangeren’.
De Sociaal Arrangeur is, volgens mevrouw Dam en haar zoon, vooral van meerwaarde bij het helpen vinden van de juiste route in het overweldigende aanbod van zorg en welzijn. “Jij zoekt uit waar ik zijn moet als ik een probleem heb”, zegt mevrouw Dam tegen Gerats. Als een oliemannetje tussen zorg en welzijn. Nu voelt ze zich weer net zo vitaal als voorheen.
Lees verder op de website van Zorgvisie
Financieren van domeinoverstijgende samenwerking
Na de geslaagde pilot in Nijmegen wil het project ‘sociaal arrangeren’ opschalen naar de hele regio. Investeringen van de gemeente Nijmegen en zorgverzekeraar VGZ stelt verpleeghuisopname zeven maanden uit bij kwetsbare ouderen. En voor een grote gemeente als Nijmegen is het financieel nu nog wel op te hoesten. Maar kleinere gemeenten aarzelen, vertelt Ido Boswinkel van Sterker sociaal werk. “Zeker met het oog op het naderende ‘ravijnjaar’ staan de seinen op rood voor extra financiële uitgaven. Er is angst om lange termijn commitment aan te gaan. Als er bezuinigd moet worden, is een project als sociaal arrangeren al gauw het haasje.”
Lees verder op de website van Zorgvisie