Sociale Teams Helmond

Jaarbeeld 2024

Verlening van de opdracht

ruimte voor groei en impact

Eind 2024 heeft het College van de gemeente Helmond besloten om de opdracht van STH na 2025 met twee jaar te verlengen. Daarbij is geconcludeerd dat STH, ondanks de druk op de formatie, uitstekende prestaties levert in de transitie van zorg naar welzijn. Daar zijn we natuurlijk trots op!

Toch blijft er werk aan de winkel. De wachttijden voor inwoners zijn nog te lang, en samen met de gemeente onderzoeken we hoe de resultaatafspraken en randvoorwaarden beter in balans kunnen worden gebracht. Daarom gaf het College in december niet alleen groen licht voor verlenging, maar ook de opdracht om een balansplan op te stellen. Dit plan helpt ons om de opdracht en randvoorwaarden beter op elkaar af te stemmen.

Deze verlenging biedt ons de kans om verder te groeien, onze impact te vergroten en zo het leven van de inwoners van Helmond nog beter te maken. Want daar draait het uiteindelijk om.

Tanja Banken | Directeur Sociale Teams Helmond

Collectief aanbod

STH is steeds meer in staat om collectief in te spelen op de hulpvragen van de inwoner. In totaal hebben we nu 18 verschillende soorten groepen en ons groepsaanbod wordt nog steeds verder uitgebreid: zo zijn we na de zomer gestart met de groep 'Pubers enzo' en met een groep voor inwoners met psychische klachten. Aanvullend op deze ontwikkeling hebben we onze website voorzien van een activiteitenkalender waardoor ons aanbod op een overzichtelijke en toegankelijke manier beschikbaar is. Hierop staat ook een deel van het aanbod van onze samenwerkingspartners. 

Met onze samenwerkingspartners stemmen we het collectieve aanbod zo goed mogelijk af.

Chatfunctie

Altijd dichtbij

In de huidige samenleving wordt de vraag naar toegankelijke en efficiënte hulpverlening steeds groter. Het aanmeld- en adviesteam (A&A) binnen STH is de voordeur voor de inwoners en samenwerkingspartners. Dit team speelt daarom een belangrijke rol in het daadwerkelijk nabij, ondersteunend, adviserend en normaliserend zijn. Om op de huidige ontwikkeling in te spelen hebben wij een chatfunctie ingericht. Op deze wijze vergroten wij onze toegankelijkheid voor inwoners die het bijvoorbeeld lastig vinden om te bellen. De chatfunctie biedt een laagdrempelige en directe communicatielijn tussen inwoners en STH, wat bijdraagt aan snellere en effectievere hulpverlening.

Nieuwe medewerkers

In de huidige arbeidsmarkt is het vinden, binden en boeien van medewerkers belangrijker dan ooit. We doen er dan ook alles aan om onze medewerkers zo goed mogelijk te faciliteren zodat zij hun werk voor de inwoners van Helmond zo goed mogelijk kunnen doen.
  • Om potentiële sollicitanten, opdrachtgever en samenwerkingspartners een inkijk te geven in het werk van een sociaal werker hebben wij een film gemaakt van een dag uit het (werk)leven van een sociaal werker. Op deze manier krijgen ze een reëel beeld van wat de. functie inhoud (link toevoegen).
  • We hebben een uitgebreid onboardings-programma om te zorgen dan nieuwe medewerkers zich zo snel mogelijk thuis voelen bij onze organisatie en weten wat er van hen verwacht wordt.
  • Nieuwe medewerkers komen een half jaar 1 dagdeel per week bijeen en worden daar meegenomen in de visie en opdracht van STH, werkprocessen en kaders samenwerkingsafspraken, enz. Tevens is dit een mooi moment om ervaringen uit te wisselen.
  • We hebben een Leeracademie die jaarlijks aan de hand van de behoeften van de sociaal werkers ingevuld wordt. in de Leeracademie zijn verplichte onderdelen voor nieuwe medewerkers, verplichte onderdelen voor iedereen en specifieke onderdelen om bepaalde expertise uit te breiden.
  • Iedere medewerker krijgt jaarlijks een Gelukskaart. Met de inzet deze Gelukskaart krijg je een gratis vrije dag. 1 voorwaarde: je met dan op die vrije dag iets gaan doen wat je echt gelukkig maakt.

Clientervaring

Ervaring van inwoners die met ons te maken hebben, zijn belangrijk voor ons.

Iedere inwoner die een traject bij ons heeft gevolgd krijgt het verzoek om Ervaringswijzer in te vullen. Dat is een laagdrempelige methode waarbij je makkelijk antwoord kunt geven op een aantal simpele vragen en waarbij ook ruimte is om vragen, klachten of suggesties in te vullen.
Daarnaast voeren wij 2 x per jaar Spiegelgesprekken waarbij we met inwoners in gesprek gaan over wat goed loopt of juist niet en om daarvan te leren. En sinds afgelopen zomer hebben wij een Cliëntenpanel waarbij we periodiek met een vaste groep ex-cliënten onze dienstverlening doornemen. Ook weer om van te leren en te verbeteren.

Inwoners beoordelen onze inzet met een 8.6!

Karin krijgt weer grip op haar leven dankzij Sociale Teams Helmond

Na het overlijden van haar man kwam Karin (59) in een diep dal terecht. Ze had jarenlang mantelzorg verleend en verloor zichzelf volledig. Haar huisarts verwees haar naar Sociale Teams Helmond, waar ze in contact kwam met sociaal werker Sahieda.

Karin worstelde met verdriet, eenzaamheid en praktische problemen. Met hulp van Sahieda volgde ze een assertiviteitstraining en vond ze een wandelmaatje via LEVgroep. Daarnaast kreeg ze ondersteuning bij haar financiën en werk. De begeleiding hielp haar stap voor stap om weer grip te krijgen op haar leven.

Hoewel de uitdagingen niet volledig voorbij zijn, voelt Karin zich nu sterker en zelfverzekerder. “Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en hulp te vragen als dat nodig is. Wees niet bang, er is altijd iemand die je wil helpen.” Dankzij de steun van Sociale Teams Helmond kijkt ze met vertrouwen naar de toekomst.

Jaarbeelden van onze andere werkmaatschappijen

Sociale Teams Helmond is onderdeel van Lentl. Bekijk het jaarbeeld van de andere aangesloten organisaties door op het logo te klikken.