ONS welzijn

Jaarbeeld 2024

Iedereen doet en telt mee

Wij zijn ONS welzijn

In 2024 hebben we samen met onze collega’s, vrijwilligers, inwoners en partners gewerkt aan een samenleving waarin iedereen van betekenis is. Een samenleving waarin je mee mag en kan doen – met jouw eigen talenten, kracht en mogelijkheden.

We hebben gewerkt aan toekomstbestendige oplossingen voor het versterken van het zelfoplossend en samenredzame vermogen van inwoners in onze gemeenten. In een tijd waarin de samenleving onder druk staat door polarisatie en toenemende sociale uitdagingen, blijven wij geloven in de kracht van verbinding. In nauwe samenwerking met vrijwilligersorganisaties, gemeenten, Lentl, onze inwonersadviesraad en andere partners zetten wij ons dagelijks in voor vitale gemeenschappen. We leggen verbindingen, bouwen bruggen en ondersteunen waar dat nodig is – altijd met oog voor het eigen netwerk en de veerkracht van mensen zelf.

In dit jaarbeeld nemen we je graag mee in enkele highlights van het afgelopen jaar. We wensen je veel leesplezier!

Inwoners en medewerkers vertellen

Stephanie krijgt ondanks chronische ziekte veel voor elkaar
“Als je iets wil, moet je er ook iets voor doen”, zo is Stephanie de Heijde opgevoed. Dat ze er zóveel voor moest doen om te komen waar ze nu is, had ze voor haar vijftiende jaar niet kunnen vermoeden. Eigenlijk wilde ze dokter worden, maar dat zat er na een lange periode van ziekte, met als gevolg een niet aangeboren hersenletsel (NAH) niet meer in. Als opbouwwerker bij ONS welzijn is ze inmiddels helemaal op haar plek.

Lees haar verhaal

ONS welzijn podcast
De ONS welzijn podcast serie geeft inzicht in het dagelijks werk van onze medewerkers. ONS welzijn biedt hulp aan mensen van alle leeftijden met een vraag of situatie die zijzelf (even) niet alleen kunnen oplossen. Op het gebied van wonen, meedoen, financiën, zorg, opgroeien en ontwikkelen. In iedere podcast duiken we dieper in een specifiek thema en praten we met professionals en ervaringsdeskundigen. Dat levert vele mooie, ontroerende en bijzondere verhalen op. Luister en leer van de verhalen en tips die we delen.

Luister hier

“Het mooiste is als iemand zich weer belangrijk voelt."

Joyce en Trudy zijn actief in de informele zorg in Bernheze. Zij ondersteunen, samen met vele vrijwilligers, inwoners op uiteenlopende manieren – altijd dichtbij, laagdrempelig en gericht op verbinding.

Verbinden en samenwerken
“In de kern gaat informele zorg over omkijken naar een ander,” zegt Joyce. “Dat zie je terug in de inzet van ouderenadviseurs, buurtbemiddelaars en activiteitenbegeleiders – vrijwilligers die klaarstaan voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” In de dorpen Heesch, Heeswijk-Dinther, Nistelrode, Vorstenbosch en Loosbroek zetten Joyce en Trudy zich in om hulpvragers, vrijwilligers en organisaties met elkaar te verbinden. Zo ontstaat er een netwerk waarin mensen op elkaar kunnen rekenen.

Meer verhalen uit de praktijk

Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze samenleving

Ze zijn onmisbaar en letterlijk onbetaalbaar

'Als ik zijn glimlach zie, is mijn inspanning beloond'
Hans Govers en Wim Westerhout uit Oss gaan al 20 jaar lang elke week samen zwemmen. Nou ja, zwemmen. Hans dobbert in het water, hangend in een band en Wim houdt hem gezelschap. Na een uurtje bewegen in het warme water, dat wel wat warmer mag zijn van Hans, helpt Wim hem met aankleden en in de rolstoel. Wim is vrijwilliger van ONS welzijn en heeft in al die 19 jaren inmiddels een hechte band met Hans.


Leer verder

Alle Jaarbeelden

ONS welzijn is onderdeel van Lentl. Bekijk het jaarbeeld van de andere aangesloten organisaties door op het logo te klikken.