Sociaal Arrangeren

Handboek en lessons learned

Sociaal Arrangeren helpt kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Een centrale rol wordt vervuld door de sociaal arrangeur: een Sociaal werker met expertise ouderen. 

Op deze pagina kun je het handboek met de lessons learned kunt downloaden. Als je onderstaand je gegevens achterlaat ontvang je de download automatisch.


Over het handboek

Het handboek is bedoeld voor geïnteresseerde professionals uit verschillende werkgebieden, bijvoorbeeld huisartsen, wijkverpleegkundigen en sociaal werkers. We beschrijven de verschillende fasen en wat er in elke fase nodig is. We besluiten met een overzicht van de belangrijkste lessons learned. Tussendoor komen ook onze Sociaal arrangeurs aan het woord om ervaringen te delen. Zo vormt dit handboek een leidraad voor de projectleider bij het opstarten van Sociaal Arrangeren. Maar ook voor andere partijen is het interessant. Hopelijk helpt dit handboek hen allen bij het ontwikkelen van de werkmethodiek Sociaal Arrangeren in hun praktijk of gemeente.


Training en bijeenkomsten

Aanvullend werken we op dit moment aan een training om de medewerkers op de werkvloer - de sociaal werkers met expertise ouderen - op te leiden tot Sociaal arrangeur. Ook gaan we start- en opfrisbijeenkomsten organiseren voor samenwerkingspartners.

Laat hier je gegevens achter
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

Over Sociaal Arrangeren

Huisbezoek en coördinatie

Hoe gaat Sociaal Arrangeren in zijn werk? Via de huisarts of wijkverpleegkundige wordt een oudere (met kwetsbaarheden op meerdere leefgebieden en cognitieve problemen) aangemeld voor het project. De Sociaal arrangeur maakt vervolgens een afspraak voor een huisbezoek en bespreekt samen met de betrokkene en eventuele mantelzorger(s) welke ondersteuning nodig is en welke activiteiten voor de oudere écht belangrijk zijn in het leven. De Sociaal arrangeur verwerkt alles in een plan voor zowel het zorg/medisch als sociaal domein. Welke professionele zorg is passend en wat kunnen vrijwilligers en mantelzorgers bieden? Maar ook: hoe houdt de oudere zoveel mogelijk eigen regie? In overleg met huisarts of wijkverpleegkundige worden alle zorg- en welzijnsactiviteiten goed op elkaar afgestemd. De Sociaal arrangeur houdt zo overzicht en blijft het aanspreekpunt voor alle betrokken professionals, vrijwilligers en mantelzorgers. Zo ontstaat een ervaring van gezamenlijke zorg en ondersteuning. Het domeinoverstijgend samenwerken gaat niet vanzelf. De sociaal arrangeur is het centrale aanspreekpunt voor de huisartsen, wijkverpleegkundigen en mantelzorgers over domeinen heen. In deze aanpak, waarbij wordt gewerkt met één (zorg)plan, is het samenwerken met het sociale netwerk, professionals en mantelzorgers van belang. De Sociaal arrangeur houdt zelf een vinger aan de pols bij de oudere, waardoor proactief problemen en gespecialiseerde zorg wordt voorkomen. Het vergt inzet om samen te werken, maar het werpt zijn vruchten af.
Dat jullie dit werk blijven doen is heel belangrijk. Ik vond het fijn en het gaf mij rust, wetende dat er iemand meekeek. Iemand die verstand van zaken had. Een oudere over de ondersteuning van Sociaal Arrangeren
Sociaal Arrangeren in twee minuten uitgelegd